Полезни съвети

Как да полираме и почистваме дървени мебели? - Част 1

Днес ще си говорим за правилната подръжка на дървени мебели и настилки. Тази статия предоставя ръководство как да се грижите, полирате и почиствате мебели от дърво.

Дървените мебели са красиво допълнение към всеки един дом, и особено когато те са стари и обичани, добрите грижи за тях са от съществено значение. Експерти от DESIGN CORNER препоръчват за почистването и полирането на своите мебели, винаги да използвате препарати предназначени специално за дърво за най-сигурни резултати.

Мебелите от масивно дърво са много популярни в Индия, тъй като те не само изглеждат страхотно, но също така могат да издържат дълго време, ако бъдат стопанисвани правилно.  А ако мебелите Ви от дървесина са били в семейството Ви в продължение на няколко поколения и притежават за Вас сантиментална стойност, то със сигурност ще трябва да се грижите прецизно за тях. Но не се притеснявайте, с правилната стратегия и подходящите почистващи продукти подръжката на Вашите мебели ще Ви се стори като детска игра. Днес сме Ви подготвили една компилация със съвети и трикове как да полирате и почиствате своите дървени мебели по най-добрия начин.

КАК ДА ПОЧИСТВАТЕ ДЪРВЕНИ МЕБЕЛИ

Съветите по-долу обясняват как да се чистят дървени мебели, но съществена част от тяхната ежедневна подръжка включва поставянето на защитни подложки за чаши и съдове, за да се предпази дървесината от надраскване и олющване - в противен случай, всички Ваши усилия ще останат напразни.

Стандартните почистващи пособия от пера и сухите кърпи за почистване на прах поемат част от праха, но по-голямото количество от него се разпръсква наоколо. Влажните парцали, както и  специалните кърпи за почистване, които привличат и задържат частиците, вършат много по-добра работа. Прахосмукачката използвайте по възможност само на места, които няма как да почистите с кърпа, тъй като тя също разнася част от праха. Когато става въпрос за почистване с прахосмукачка, то обикновеното изсмукване на мръсотията невинаги е достатъчно. Така например за почистването на килимите е добре да използвате създадените за целта накрайници. Същото се отнася и за труднодостъпните ъгли на стаите. Когато пък става въпрос за дървена, винилова или фаянсова настилка, освен прахосмукачката, можете да използвате и специални кърпи за почистване с дръжка – например такава с микрофибърно покритие, което абсорбира отлично праха и мръсотията.               

Друг важен момент от почистването е изборът на правилните почистващи препарати. Винаги използвайте специализирани за почистване на дървесина продукти и следвайте инструкциите на етикетите. Купувайте само препарати, които са предназначени за повърхността на Вашите мебели. Добър избор са препарати с кремообразна консистенция, които запазват матовите дървени повърхности и фурнири свежи и живи, като образуват нежен гланцов и водоотблъскващ слой върху мебелите. Не пренебрегвайте избора на специализирани продукти и за Вашите дървени подови настилки. Паркетите и ламинатите са едни от най-претенциозните повърхности в дома. Изберете препарати със съставки, които се грижат за повърхностите, като ги защитават от влага чрез образуване на предпазен филм върху тях.----------------------------------------------------------------

 

Как да полираме и почистваме дървени мебели? - Част 2

Ако искате да подарите добри грижи на своите дървени мебели, от решаващо значение е да изберете най-подходящите почистващи препарати за тях. При дългогодишна употреба, независимо от редовното и прецизно почистване на прах, върху дървените мебели се формира филм от наслоено замърсяване. Част от прахта се отстранява, но друга част прониква в порите на дървения материал  заедно с използвания почистващ препарат.  Сравнително неприятни и трудни за отстраняване са следите в следствие на допир и честа употреба от страна на много хора.

В резултат на експлоатацията повърхността придобива захабен и износен вид с матов оттенък. Ако искате да възвърнете първоначалния блясък на повърхностите и да отстраните наслоеното замърсяване е необходимо да се погрижите да отстраните формирания с времето мръсен повърхностен слой. За целта използвайте само препарати, разработени и предназначени само и единствено за мебели и дървени материали.  Само след почистването със специализирани продукти, следите от стари политури и наслоявания се отстраняват успешно, а порите на дървото се почистват и „отпушват“.

Друг важен момент в почистването и полирането е материалът на кърпите и парцалите, които използвате. Добра алтернатива е използването на микрофибърни кърпи, специално предназначени за дървени мебели. При тях не се налага допълнителното използване на почистващи препарати, тъй като те са напоени със специален такъв.  Интересното при тях е, че те не оставят петна и власинки и не нараняват повърхностите. Микрофибърните кърпи могат да се използват сухи - за избърсване на прах или обезмасляване , както и влажни - абсорбират влагата и мръсотията. Практични са, тъй като са предназначени за многократна употреба.

За запазване на постигнатите резултати е препоръчително почистените повърхности да се третират с препарати за подхранване (например полиращи вакси, плътни восъчни пасти, чист пчелен восък, различни видове масла за изделия от дърво и т.н.) По този начин Вие ще спомогнете за освежаване текстурата на дървото, възстановяване на еластичността му, както и удължаване във времето на устойчивостта му срещу вредните въздействия на околната среда (влагата, слънчевите лъчи, замърсяванията в следстие на допир и експлоатация). Честотата на почистване и подхранване се определя в зависимост от степента на експлоатация и замърсеност в съответното помещение, в което са позиционирани дървените мебели.

Винаги проверявайте етикета на почистващите препарати, за да се уверите, че те са подходящи и следвайте внимателно инструкциите на производителя. Ако все пак не разполагате със специализирани препарати за почистване на дърво, изпробвайте тези, с които разполагате, на малък участък от повърхността на мебелите, задължително от вътрешна невидима страна (само при мабели с лаково покритие). Преди да започнете почистването, определете какъв тип е дървото и какво е неговото покритие. Ако не можете да си спомните, консултирайте се с ръководството на производителя, от който сте закупили мебелите.

На пазара има много видове полиращи спрейове за дърво, които можете да си купите готови за употреба. Ако Вашите мебели имат устойчиво покритие и искате да изпробвате една домашна рецепта, то опитайте метода по-долу:

-Смесете 4 части зехтин с 1 част бял оцет и го пресипете в бутилка със спрей помпичка.

Тествайте разтвора първо върху малък участък от дърво, за да видите дали използването му води до желания ефект. Напръскайте разтвора върху кърпа от микрофибър и разтъркайте силно замърсената повърхност - ще видите блясъка на дървото отново за секунди, тъй като сместа едновременно почиства и полира. А сега не Ви остава нищо друго освен да се насладите на прясно почистените си и полирани дървени мебели!


 

----------------------------------------------------------------


 

Как да почистите Вашите завеси?

Днес ще си поговорим за това как да почистите, изперете и изсушите по най-правилният начин завесите във Вашия дом. Завесите са едно изключително елегантно допълнение към домовете, но те често остават пренебрегвани. Те изглеждат толкова прекрасно, когато ги поставим за първи път, но наистина не осъзнаваме колко много прах и мръсотия се събират по тях с времето. Идва момент, в който решаваме да ги смъкнем от корниза и в момента, в който ги изтупаме - се вдига огромен облак с прах. В този случай сме изправени пред два избора: да ги изперем или да ги заменим. 

В днешно време на пазара има обромно разнообразие от пердета и драперии. Цените варират, но определено човек би могъл да си закупи чифт нови на приемлива цена. А хората обичат да променят своят декор често, за да разнообразят изгледа на помещенията в своя дом. В повечето случай хората са свикнали да сменят своите завеси с нови, когато старите започнат да изглеждат мръсни, обикновено като извинение, че искат да подменят своята украса. 

Защо завесите стават толкова мръсни?

Пердета обикновено са мръсни, но за това има логично обяснение - те се явяват своеобразната бариера между вътрешната и външна среда. Когато прозорците са отворени, завесите абсорбират влагата и привличат мръсотията от външната страна. Колкото и невидимо да е с просто око, въздухът неоспоримо внася сам непрестанно миниатюрни частици мръсотия и прах. Драпериите също са местата, където се набиват прахта и мръсотията от вентилаторите и въздушните отвори. Дори и при нормално запрашаване на помещенията, във въздуха постоянно "летят" прах и власинки от тъкани, които се разнасят от течение на въздуха или от движението на обитателите или техните домашни любимци. 

Когато се вземе всичко това в предвид, можете да се убедите защо е толкова важно за почистване своите завеси редовно!

Без значение колко мръсни и прашни са Вашите завеси, би било твърде натоварващо да ги перете, гладите и закачате всяка седмица. А и това вероятно би могло да ги съсипе бързо.

Това, което бихте могли да сторите е, наред с почистването на подовите настилки и мебелировката от прах ежеседмично, да отделяте кратко време за почистване и на самите завеси с прахосмукачка с подходяща приставка. Можете да използвате перо-чистач, статичен-чистач, антисептични кърпи, влажни кърпа или четки за прах. 

Който и метод да изберете, то знайте че има няколко съвета, които трябва да запомните:

Започнете почистването на завесите от тяхната горна част и продължавайте с почистването по тяхното протежение надолу до самия им край. По този начин предотвратявате попадането на прах върху вече почистените участъци. Добре е да се концентрирате и наблегнете на подгъвите, гънките и драпериите, тъй като повечето от прахта се натрупва именно в тези области. Ако използвате влажна кърпа, то първо се уверете, че сте почистили грижливо прахта от завесите с прахосмукачка, за да избегнете размазването на мръсотия. Препоръчително е да не се използва влажна кърпа върху силно оцветени завеси или контрастни цветни участъци от тях, за да не се допусне разнасяне на боите от цвета. По-лесният начин за почистването на завесите е в тяхно закачено състояние. За целта е препоръчително предварително да се уверите в здравината и устойчивостта на Вашия корниз. Не забравяйте да минете с прахосмукачката както предната, така и задната страна на своите пердета.  

Ако машинното пране е подходящо за Вашите завеси, то почистване с пароструйка също би следвало да не навреди на тъканите, но за всеки случай прочетете внимателно предписанията на етикета от производителя на самите завеси и пароструйката съответно. 

Друг съвет, който бихме могли да Ви дадем, е да не оставяте прозорците отворени, докато завесите съхнат. Оставете ги да изсъхнат необезпокоявано на затворени прозорци. В противен случай течението на въздуха ще внесе в помещението прах и мръсотия от улицата, които ще полепнат директно по влажните пердета. Хубаво е да избегнете запрашаването на помещението, в което съхнат пердетата. Така, че ако сте решили да чистите основно стаята, започнете с нея и оставете пердетата за финал. Хубаво е да знаете, че ако фирмите, които предлагат професионално почистване на килими по домовете,  обикновено предлагат услуги и по почистване на пердета. 

Ако не разполагате с парочистачка и не желаете да ползвате услугите на почистващи фирми, то прането в перална машина си остава най-лесният и най-евтин вариант за почистване. Необходимо е обаче повишено внимание при по-финните материи. Препоръчваме Ви винаги да перете своите завеси на деликатна програма. Дори ако платът на пердетата е дебел и мислите, че може да издържи на по-тежък режим, не рискувайте – придържайте се към деликатната програма. Ако Вашите завеси са силно замърсени и ако на етикета им от производителя е посочено, че могат да се перат на по-високи градуси го направете. Но в противен случай е най-добре да ги перете на ниски градуси, за да предотвратите свиване на материите и избледняване на цветовете. За постигане на най-добри резултати Ви съветваме, ако Вашите пердета са в тъмна гама, да използвате перилни препарати за черно пране. На пазара за перилни препарати има изобилие от продукти, които са специализирани в запазването на наситеността на черните и тъмни цветове, с подсилено действие при изпиране и срещу посивяване на цветовете. Тези продукти не само предпазват цветовете от избледняване, но също така и изглаждат повредените/посивели влакънца за оптимално отражение на светлината. Струва си да инвестирате в такъв препарат! При желание можете да добавите към своето пране и омекотител за допълнителен аромат и свежест. В търговската мрежа можете да откриете богат избор от продукти, различаващи се по ценови клас, бранд и аромати. Можете да се насочите към тези, които са с формула против намачкване, улеснявайки гладенето.

Обърнете нужното внимание и на сушенето на вече изпраните завеси. Ако Вашата пералня има вградена сушилня, която се изкушавате да използвате, Ви съветваме да прецените добре програмата, на която ще ги пуснете. Ако все пак не сте ограничени от времето, Ви препоръчваме да закачите пердетата на простор и да ги оставите да си изсъхнат сами. По този начин ще си спестите риска от свиване на тъканите, промяна в цвета на платовете, както и прекомерното измачкване и последващо изморително гладене.  А и определено това ще удължи живота на Вашите завеси. Пряката слънчева светлина също може да увреди тъканите и отслаби влакната им, така че внимавайте по кое време на деня и къде ги простирате.  

Често срещана грешка, която допускат доста домакини, е закачането на току що изпраните пердета директно върху корниза. Много жени смятат, че щом завесите са минали през центрофуга са готови за употреба, и закачат влажните пердета, оставяйки ги да съхнат в стаята. Ние от DESIGN CORNER Ви съветваме да не процедирате така. Възможно е да се образуват капки, които да намокрят Вашия килим или паркет, а освен това влагата от прането започва да се задържа в образувалите се гънки, което забавя тяхното изсъхване и в даден момент е твърде възможно пердетата да започнат да излъчват миризма на мухъл. По принцип всяко едно пране скъсява живота на Вашите завеси, затова колкото по-дълго можете да издържите до първото им пране, толкова по-добре.

Ако все пак Вашите пердета не са силно замърсени, можете да не ги перете, а периодично да използвате прахосмукачка, кърпа или четка, с които да премахнете полепналия прах и замърсявания. Минаването с влажна кърпа понякога може да помогне на Вашите завеси да придобият по-свеж вид и да изглеждат по-добре.

Последният вариант за освежаване е химическото чистене. Ако на етикета на Вашите завеси и посочено: "само сухо химическо чистене", то в такъв случай е важно да следвате указанията. Имайте в предвид обаче, че не всички салони за химическо чистене са еднакви. Различните пунктове за събирате на дрехи разполагат с различни съоръжения, а често се случва и служителите да не са добре информирани за различните тъкани, което може да доведе до неправилното им разпределение и евентуални последици. Хубаво е да направите кратко проучване преди да земесете Вашите пердета до дадено химическо чистене. Помолете семейството, приятели или Ваши съседи за референции относно мястото, към което сте се насочили. Няма нищо срамно дори да поискате разговор с управителя на местното химическо чистене. Освен ако Вашите завеси не са много евтини и лесно заменяеми, Вие трябва да бъдете внимателни за това на кого се доверявате и къде ги оставяте да бъдат почиствани.

Грижете се добре за Вашите вещи, които Ви носят наслада и радват окото в дома, те ще Ви се отблагодарят! 
 


 

----------------------------------------------------------------


 

Защо трябва да почистваме дома с еко препарати

Все повече в живота ни навлиза специфично удобство – еко продуктите. Намираме ги сред храната, текстила, офис консумативите. Все по-популярни са и еко препаратите за почистване. В началото всички те бяха изключително скъпи и ги смятахме за лукс. С времето това се промени и сега вече са почти задължителни за всеки самоуважаващ се човек.

Да се спрем по-конкретно на препаратите за почистване. Препоръчително е да  използвате предимно еко такива, независимо за каква област на хигиенизиране става въпрос. Хубаво би било да ги имате налични у дома за ежедневна употреба. Знаем, че да се решението да преминете към „зелените“ препарати не се взима просто така, затова накратко ще ви обясним ползите, ще разясним какво печелите и „губите“. Все пак решението си остава Ваше. Но помислете – щом все повече професионалисти се доверяват на еко препаратите и с тях постигат чудесни резултати, може би си струва и Вие да опитате.

1. Съвременните еко материали за почистване, било то машинно, професионално или просто ежедневно хигиенизиране, са чисти, безопасни за вас, семейството, домашните любимци. И всичко това по никакъв начин не намалява ефективността им – защо иначе толкова известни и доказали се компании биха им се доверявали. 
Не е ли страхотно – едно единствено средство успява да се справи успешно със замърсяванията, дори и най-упоритите, и в същото време е толкова нежно към Вас и близките Ви. И това средство е „зелено“. Абсолютно безопасно е за здравето на хората и животните. По никакъв начин не отстъпва на останалите препарати, които също са безкомпромисни към праха и петната, но в състава си съдържат какви ли не химически вещества. А колко от тези вещества са опасни за Вас и могат да Ви навредят като предизвикат алергични реакции? Доста, и вероятно има още толкова за които даже не подозирате. С еко препаратите не е така и точно затова са уникални – почистват до блясък и не крият никакъв риск за здравето. Полезно, не мислите ли, особено що се касае за бебета и малки дечица.

2. Екологично чистите продукти използват най-съвременни технологии. Те не само щадят здравето, но и не използват вредни, мощни химически агенти, които могат да навредят повърхностите, обект на почистване.  Да вземем за пример килимите, тъй като са сравнително трудни за почистване. В стремежа си да се справим с упоритите петна, сме склонни да изпробваме всички препарати, които намерим в търговската мрежа. Много често и ни се налага – докато открием наистина ефективно средство за конкретното петно. Предпазливите домакини все пак биха погледнали поне етикета – да проверят какви вещества съдържа даден препарат. И чудесно, ако не открият вредни за здравето агенти. Купуват го и са решени да го изпробват върху килима. Започват обаче изненадите, неприятните. Много често не сме наясно нито с особеностите на тъканите спрямо почистването, нито пък с тези на конкретния препарат. И когато се срещнат такива недопустими условия, резултатът е на лице – влакната или изсветляват, или изстъняват, губи се здравината им.. общо казано – килимът е съсипан. Дадохме килимът само за пример. Но същото важи и при почистването на мебели, текстил и различни повърхности. Всеки път, когато ги чистим рискуваме да ги повредим. Освен в случая, когато използваме еко препарати, разбира се. Тогава подобни рискове не съществуват.

3. Зелени почистващи продукти са подходящи и за почистване на скари, фурни и печки. 
Вече говорихме за алергичните реакции, които обикновените препарати могат да предизвикат по време на почистването. А сега да обърнем внимание и на последиците от подобно почистване, особено за хигиенизиране на места, на които съхраняваме храната си. Едно е да проветрим хубаво помещението след чистене с опасни вещества – по-голямата част от тях ще „напуснат“ помещението. Друго е обаче, когато тези вещества са в хладилника, фурната, скарата. Те не се махат. Стоят и чакат да попаднат в храната ни. Веднъж щом това се случи, алергията е най-малкият проблем. Могат да се появят отравяния и токсични шокове. Страшно? Тогава нека се замислим повече следващия път!

4. Еко препаратите могат да се използват като ароматизатори.
Какво би било почистването, ако накрая не остане приятен и свеж аромат, който да се запази продължително време?! Обикновено в домакинството се използват допълнителни ароматизатори, с които да напръскаме в дадено помещение. Недостатъкът им е,че, като по тежки от въздуха, ароматните капчици бързо падат и приятната мизизма е краткотрайна. Друг негативизъм са вредните аерозоли, които съдържат подобни ароматизатори. Е, можете да забравите за тях. Необходимо е само да ползвате екологични почистващи препарати. С тях не само ще получите желания блясък, но ще се радвате и на чудесен свеж мирис. Той остава в помещението дълго след като сте забравили, че сте почиствали. И още нещо – тези аромати са напълно естествени, следователно и безопасни.

5. „Зелените“ почистващи продукти са изработени от органични и биоразградими материали. Пример за естествени материали? Оцет, сода бикарбонат (хлебна сода), лимон – е, дали по някакъв начин вредят на природата според Вас? Не, разбира се. Няма аерозоли, които да нарушават озона, няма тежки химични вещества, които да се отлагат и наслояват в околната среда. Всичко е екологично чисто!

Не знаем дали Ви убедихме да използвате еко препарати в почистванията Ви, но се надяваме поне да сме Ви предложили тема за размисъл. 

 


 

----------------------------------------------------------------


 

Как да изберете най-подходящия за Вас матрак?

Искате да подмените своя матрак? Ето няколко съвета как можете да изберете този, които Ви подхожда най-добре. Богатството да притежаваш здрав нощен сън зависи от много и различни фактори - комфорт, ниво на стрес, емоционално състояние, стайна температура - но основният градивен елемент за добър сън, от което трябва да започнете е Вашия матрак.

Ако сте на пазар за нов матрак, обикаляте от часове и сте объркани от главозамайващият избор, който Ви се предлага, какво бихте сторили?  Откъде да знаете кой матрак е най-добрият за Вас? Arya Nick Shamie, доцент по ортопедична хирургия и неврохирургия в Медицински център Санта Моника, споделя че, матракът трябва да поддържа тялото Ви в неутрална позиция, в която гръбнакът Ви да има хубава извивка, а задните части, петите , раменете и главата Ви трябва да са позиционирани в правилна стойка. В противен случай често можете да се събуждате схванати и изпитващи дискомфорт в областта на врата, кръста и гръбнака.

От основно значение е степента на твърдост на матрака.

По-твърдите матраци допринасят и за удобството по време на съня, защото поддържат гръбначният стълб прав, така мускулатурата е отпусната и в пълен покой, а не напрегната. Това споделя Shamie, пояснявайки че твърдите матраци се препоръчват за употреба при хора, които имат здравословни проблеми, като дископатия, дискова херния, болки в гърба, шипове и др., както и при хора, страдащи от наднормено тегло. Матраци със средна степен на твърдост или малко под средната са предпочитани от по-голям процент хора, защото са по-удобни. При хората, които нямат здравословни проблеми, мекият матрак е за предпочитане, освен ако самите те не обичат да спят на по-твърд. По принцип степента на твърдост може да се провери в характеристиките на матрака при неговото закупуване, както и да се усети при проба. Специалистите в областта съветват матраците да се пробват преди закупуване, и то не само със сядане. Няма причина да изпитвате неудобство дори да полегнете за 10-15 минути, за да изпробвате матраците, между които се колебаете. Може дори да донесете собствената си възглавница!  В противен случай съществува риск  да не успеете да усетите дали този матрак ще Ви е удобен и дали е подходящ за Вас. Колкото повече успеете да пресъздадете начина, по който ще спите на въпросния матрак, след като го приберете у дома, толкова повече се увеличават шансовете Ви за покупка на най-подходящия за Вас.

В общи линии, един вид или марка на легло не е по-добър от друг, казва д-р Майкъл Бреус, PhD, експерт по съня в WebMD и автор на „Beauty Sleep: Look Younger, Lose Weight, and Feel Great Through Better Sleep“. Негови проучвания сочат, че за хората с болки в по-ниската част на гърба, са за препоръчване по-твърдите матраци.

В действителност, изследователите в Испания, изучавали хора с дългосрочна болки в гърба, са установили, че по десетобалната скала за твърди до меки матраци, хората които спят на средно до твърд матрак (5.6 по скалата) са имали по-малко болки в гърба, от тези които са спали върху по-мек матрак.

Как да разберете дали леглото, на което спите, е комплектовано с най-добрият матрак за Вашето тяло?

"Ако се събуждате сутрин усещайки някаква болка ниско в гърба и сте стванати, неможете да се отървете от това чувство повече от 15 до 30 минути, то това автоматично означава, че Вие спите на неподходящ матрак за Вас", казва Бреус. От друга страна, перфектният матрак трябва да е този, който не Ви кара да усещате никакъв натиск, лягайки върху него, трябва да Ви кара да се чувствате така, все едно летите в облаците и сте леки като перце. За голяма част от хората основният въпрос при изборът на матраци, за това какъв вид ще използват е без особено значение и не толкова важен. Въпреки това е добре всеки да знае основната разлика между двата основни вида матраци – еднолицеви и двулицеви. Еднолицевите имат една мека страна, а двулицевите матраци притежават две.

Друга съществена разлика е тази, че дъното на еднолицевите матраци представлява дървена конструкция, направена в повечето пъти от иглолистен дървен материал, докато при двулицевите матраци, двете им лица са покрити с вълнена или памучна вата. Търговците обичат са подчертават това като отлично предимство за двулицевите матраци, защото позволява употребата им и от двете страни, което удължава значително живота им на използване.

Друга екстра при двулицевите матраци е така наречените лятно и зимно лице на страните, предназначени с цел употребата им според сезона, което по-скоро е търговски трик, за който щом напуснете магазина най-вероятно веднага ще забравите. Освен това, двулицевите са по-дебели, по-комфортни, с повече вложки, като за изработката им се използват по-качествени материали и се обличат с по-скъпи дамаски. Днешните матраци са изработени с издръжливост за цял живот. Но ние Ви съветваме да не употребявате Вашие за такъв дълъг период от време. Нашите тела са в състояние на подтоянна трансформация с течение напредването на възрастта, споделя Бреус, така че матракът, който в началото Ви е бил идеален, сега може вече да не е в състояние да Ви кара да се чувствате комфортно върху него. Освен това, с годините матраците събират в себе си акари, гъбички и други микроби, които биха могли да предизвикат (или засилят) определени алергии и да засегнат спокойствието на Вашия сън. След максимум 10 до 15 години е време да помислите за закупуването на ново легло.

В крайна сметка експертите споделят, че най-доброто легло за Вас е това, което Ви кара да се чувствате най-комфортно. И за финал ще завършим с един съвет на Shamie: "Не съществува матрак на този свят, който да спаси тялото Ви, когато му давате само пет часа сън на денонощие. За да се чувствате най-добре, подарявайте на ума и тялото си достатъчно почивка, без значение какъв вид е матрака, на който спите..“